Thai Masszázs Nőknek

2018\12\21

Thai masszázs menete képekben

A thai generál masszázs a földön történik, a masszőr és a vendég egy szinten helyezkednek el. Ez egy száraz masszázs, ezért a vendég ruhát visel közben.

Nők esetében a bal oldalon, férfiaknál a jobb oldalon kezdi a masszázst alapesetben a masszőr. A masszázs mindig az adott vendéghez igazodik, az ő adott panaszaitól, hangulatától és kívánságaitól függ a masszázs menete, a különféle testhelyzetek. A masszázs történhet hason fekvésben, háton fekvésben, oldalt fekvésben és ülve is.

A masszőr a masszázshoz nem csak az ujjait használja, de a tenyerét, az alkarját, a könyökét, a talpát is segítségül hívja időnként. (Kisbabáknál és gyerekeknél természetesen csak ujj- illetve tenyérnyomást használ.)

A nyomások erősségét a masszőr saját testsúlyának használatával szabályozza.

Egy rövid ráhangolódás után először akupresszúrás nyomásokkal bejárja a test energiavonalait a masszőr a lábakon és a talpon, a háton, a karokon és a tenyéren, a válli részen, a nyakon, a fejen és az arcon (igény szerint).

dreamstime_s_105236740.jpg

A reflexzóna területekre, főleg a talpra és a tenyérre különös hangsúlyt fektet.

treatment-1327811_1920.jpg

Az akupresszúrás nyomások után az adott területet tenyerével, esetenként alkarjával lenyomkodja a masszőr.

A masszázst az egyes testrészeknél különféle nyújtások, kimozgatások tarkítják (igény szerint).

dreamstime_xs_106215157.jpg

dreamstime_s_107362984.jpg

dreamstime_m_125761418.jpg

dreamstime_l_121586213.jpg

Ha kedvet kaptál hozzá Te is, elérhetőségeimet a Kapcsolat fül alatt találod az oldal tetején.

thai masszázs

2018\12\21

Thai masszázs ellenjavallatai

Az alábbi esetekben bármilyen típusú masszázs kerülendő:

stop-sign-37020_1280.png

-visszér, trombózis (visszeres láb esetén az adott testrészt a trombózis veszélye miatt nem masszírozzuk, de más területeket lehet)

-daganatos megbetegedések (áttétek képződhetnek a masszázs hatására)

-szívelégtelenség, pacemaker használata

-fokozott vérzékenység

-csontritkulás (törés fokozott rizikója)

-krónikus ízületi gyulladás és bármilyen más gyulladásos góc a szervezetben

-lázas állapot

-súlyos pszichés, mentális problémák

-alkoholos, drogos állapot

-bőrproblémák (olajos masszázs nem alkalmazható)

-epilepszia, súlyos asztma

-sérülések (vágások, horzsolások), törések /az adott területet nem szabad masszírozni/

-menstruáció első napjai (a masszázs fokozhatja a vérzést)

-fertőző megbetegedések (egy egyszerű nátha is ide tartozik)

-terhesség első trimesztere (biztonsági okokból ha korábban nem járt a kismama thai masszázsra, ennek elkezdésére érdemes megvárni a 2. trimesztert)

thai masszázs masszázs ellenjavallatai masszázs kontraindikációi

2018\12\21

Thai masszázs hatásai

 

A thai masszázsban nem az izmok megdolgozása, gyúrása a cél, hanem a test energiáinak aktivizálása. Ehhez a masszőr ritmikus akupresszúrás nyomásokkal halad végig a test energiavonalai mentén. Ezeknek a pontoknak a masszírozása jó néhány betegség tüneteit enyhítheti, valamint fájdalomcsökkentő hatású. Kínában az akupunktúrát és az akupresszúrát több ezer éve sikeresen alkalmazzák az orvoslásban.

 

dreamstime_s_105236740.jpg

 

 

A thai masszázs reflexológiai kezelést is ad a fő reflexterületek (tenyér, talp, fülek) masszírozásával, mely ezáltal hatni tud a belső szervekre és az egész szervezetre. A reflexológia is egy ősi gyógymód, használták Kínában, Egyiptomban és az amerikai indián kultúrában is. Nyugaton Dr. William Fitzgerald orvos honosította meg, és zónaterápiának nevezte el 1917-ben kiadott könyvében.

A thai generál masszázs ezen kívül speciális kimozgatásokat, nyújtásokat is tartalmaz, mely jótékony hatású az izmokra, ízületekre, de fő célja ennek is a test energiáinak kiegyenlítése.

A thai masszázs nem csak egy-egy panaszt kezel, hanem a testet egységként kezeli és hatását az egész test harmonizálásával fejti ki. Minden olyan személynek ajánlott a thai masszázs, akinek a teste törődést, gyógyítást, figyelmet igényel.

 

Hatóterületei:

A thai masszázs közvetve vagy közvetlenül, hat az izmokra, az ízületekre, a kötőszövetre, a vegetatív idegrendszerre, a belső szervekre, a vérkeringésre, a légzésre és az energiavonalakra és pontokra.

 

Hatásai:

-relaxáló, nyugtató, pihentető, kikapcsoló, ellazító hatású, ugyanakkor egyszerre energetizáló is

-feszültség- és fájdalomcsökkentő

-egészségmegőrző, betegség megelőző hatású

 -a csontváz és izomrendszerünket aktivizálja

-az emésztő és légzőrendszerre rendkívül jó hatású

-fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, kíméletesen méregtelenítő hatású

-javítja a szervezet idegi működését

-szabályozza a hormonrendszert

-lecsendesíti a testet és az elmét

-hatással van a perifériás idegrendszerre

-mozgósítja testünk természetes gyógyító erejét

-a gerinc idegeire kifejtett nyomásnak fájdalom csökkentő és hőmérséklet szabályozó hatása van (ezért hatásos pl. hideg kéz/láb esetén)

-kielégíti a test mozgás és nyújtózás utáni vágyát 

-alkalmas az idegi és fizikai igénybevétel, a stressz következtében kialakuló betegségek hatékony megelőzésére

-hatásos lehet pszichoszomatikus (lelki eredetű) megbetegedések esetén

-rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít

 

Milyen betegségek esetén különösen hatékony a thai masszázs?

-allergia

-asztma

-álmatlanság

-székrekedés

-hormonális zavarok

-szív és érrendszeri betegségek

-mozgásszervi betegségek

-valamint stressz tüneteinek enyhítésére 

stress-391654_1920.jpg

 

Forrás: Baranyi Ágnes: Thai masszázs- Ázsia gyógyító kincsei sorozat Bébi- és gyermekmasszázs kötete

 

 

2018\12\11

Thai masszázs típusai

Talán sokan nem tudják, de a thai masszázsnak többféle típusa is van, álljon itt egy rövid ismertető az egyes típusokról, melyek akár kombinálhatóak is.

1. Hagyományos thai masszázs (generálmasszázs)

Általában ez az a típus ami először eszébe jut az embereknek a thai masszázsról. Valóban nagyon jellegzetesek azok a különféle pózokban történő kimozgatások, nyújtások amik ennek a masszázsnak a részei. Ugyanakkor nem csak ebből áll ez a masszázstípus. A masszőr  akupresszúrás nyomásokkal bejárja a test fő energiavonalait sajátos, lassú ringó mozdulatokkal, melyhez nem izomerőt használ, hanem saját testsúlyával szabályozza a nyomások erősségét. Ez a masszázstípus egy száraz masszázs, vagyis ruhában történik, nem használunk hozzá olajokat vagy krémeket. A páciens és a masszőr is egy szinten, a földön helyezkedik el. Egy jó masszőrnél a kezelés mindig egyénre szabott. Különféle pozíciókban és ezek kombinációjában történhet a masszázs: hason fekvésben, hanyatt fekvésben, oldalt fekvésben vagy ülve.

dreamstime_m_125761418.jpg

2. Thai Olajos / Aromaterápiás masszázs

Ebben a masszázstípusban már olajokat használunk (pl. kókuszolaj, édesmandula olaj), igény esetén illóolajokat keverve a bázisolajhoz máris aromaterápiás masszázst kaphatunk. Az aromaterápia a masszázzsal egymás hatását erősíti, fokozza. Fontos hogy csak 100%-os tisztaságú, lehetőleg terápiás minőségű illóolajokkal dolgozzon a masszőr. A bőrünkön túl így az orrunk is bevonódik a masszázsba. Itt már nem pontnyomásos módszert alkalmazunk, hanem lágy, simító mozdulatokat használunk szintén az energiavonalak mentén. Ez a típusú masszázs történhet a földön vagy masszázságyon is. A páciens azon a testrészen amit masszírozunk, nem visel ruhát. Az épp nem masszírozott részeket mindig törülközővel fedjük le. 

spa-686389_1920.jpg

 

3. Thai Lábmasszázs

A talpakon megjelenik a test térképe. A talp reflexzónáinak masszírozásával hathatunk az azzal összeköttetésben lévő szerv működésére. A thaiok a talpmasszázshoz egy speciális fából készült pálcikát is használnak. Sőt, nem csak a talpat masszírozzák meg, hanem a lábakat is térdig.

foot-massage-2133279_1920.jpg

4. Herbál masszázs

Ennél a masszázsnál vászonba csomagolt gyógynövény keveréket használnak, melyet forró gőz fölött felmelegítenek. Ezekkel a labdacsokkal járják be a test energiapályáit. A meleg és a gyógynövények együttes hatása sokkal jelentősebb. Ezt a masszázst önmagában vagy az előző masszázstípusok kiegészítéseként is alkalmazzák.

spa-2422421_1920.jpg

5. Thai Kismama masszázs

A thai masszázs bizonyos elemei biztonsággal alkalmazhatók kismamákon is. Azoknak akik korábban nem jártak még thai masszázsra, a harmadik trimesztertől javasolt. A száraz és az olajos masszázs bizonyos elemei is alkalmazhatóak, a kismama igényeihez igazodva. Kismamákat a földön, eleinte akár hanyatt fekvésben is, később oldalt fekvésben valamint ülve masszírozzuk. Kismamáknál a reflexzóna területeket (tenyér, talp) nem masszírozzuk. Számos, a várandóssággal járó kellemetlen tünet enyhítésében segít ez a masszázs, melyet még a babák is élveznek odabent.

pexels-photo-952597.jpeg

6. Thai bébi- és gyermekmasszázs

Már újszülött kortól végezhető. Segíti az egész fejlődés folyamatát, minden szervre jótékony hatású. Koraszülött babák esetén is alkalmazható. Számos panaszt is enyhít, mint például a székrekedés, haspuffadás, allergia. Segíti a mozgásfejlődést. Célszerű ezt a masszázst az anyukáknak, apukáknak megtanulni, hogy pozitív élettani hatásain túl az érzelmi hatásai is érvényesülhessenek ennek a csodálatos masszázsnak. Erősíti a szülő-gyermek közti kötődést, kommunikációt. Akár mindennapos rutinunk részévé tehetjük. Az érintést nem lehet túladagolni. :) Különlegessége ennek a masszázsnak, hogy ruhában is végezhető, így bárhol, bármikor tudjuk alkalmazni. 

baby-729365_1920.jpg

 

 

Thai masszázs fajtái Thai masszázs típusai Thai kismamamasszázs Thai babamasszázs Thai generál masszázs Aromaterápiás thai masszázs Olajos thai masszázs