Thai masszázs típusai

Talán sokan nem tudják, de a thai masszázsnak többféle típusa is van, álljon itt egy rövid ismertető az egyes típusokról, melyek akár kombinálhatóak is.

1. Hagyományos thai masszázs (generálmasszázs)

Általában ez az a típus ami először eszébe jut az embereknek a thai masszázsról. Valóban nagyon jellegzetesek azok a különféle pózokban történő kimozgatások, nyújtások amik ennek a masszázsnak a részei. Ugyanakkor nem csak ebből áll ez a masszázstípus. A masszőr  akupresszúrás nyomásokkal bejárja a test fő energiavonalait sajátos, lassú ringó mozdulatokkal, melyhez nem izomerőt használ, hanem saját testsúlyával szabályozza a nyomások erősségét. Ez a masszázstípus egy száraz masszázs, vagyis ruhában történik, nem használunk hozzá olajokat vagy krémeket. A páciens és a masszőr is egy szinten, a földön helyezkedik el. Egy jó masszőrnél a kezelés mindig egyénre szabott. Különféle pozíciókban és ezek kombinációjában történhet a masszázs: hason fekvésben, hanyatt fekvésben, oldalt fekvésben vagy ülve.

dreamstime_m_125761418.jpg

2. Thai Olajos / Aromaterápiás masszázs

Ebben a masszázstípusban már olajokat használunk (pl. kókuszolaj, édesmandula olaj), igény esetén illóolajokat keverve a bázisolajhoz máris aromaterápiás masszázst kaphatunk. Az aromaterápia a masszázzsal egymás hatását erősíti, fokozza. Fontos hogy csak 100%-os tisztaságú, lehetőleg terápiás minőségű illóolajokkal dolgozzon a masszőr. A bőrünkön túl így az orrunk is bevonódik a masszázsba. Itt már nem pontnyomásos módszert alkalmazunk, hanem lágy, simító mozdulatokat használunk szintén az energiavonalak mentén. Ez a típusú masszázs történhet a földön vagy masszázságyon is. A páciens azon a testrészen amit masszírozunk, nem visel ruhát. Az épp nem masszírozott részeket mindig törülközővel fedjük le. 

spa-686389_1920.jpg

 

3. Thai Lábmasszázs

A talpakon megjelenik a test térképe. A talp reflexzónáinak masszírozásával hathatunk az azzal összeköttetésben lévő szerv működésére. A thaiok a talpmasszázshoz egy speciális fából készült pálcikát is használnak. Sőt, nem csak a talpat masszírozzák meg, hanem a lábakat is térdig.

foot-massage-2133279_1920.jpg

4. Herbál masszázs

Ennél a masszázsnál vászonba csomagolt gyógynövény keveréket használnak, melyet forró gőz fölött felmelegítenek. Ezekkel a labdacsokkal járják be a test energiapályáit. A meleg és a gyógynövények együttes hatása sokkal jelentősebb. Ezt a masszázst önmagában vagy az előző masszázstípusok kiegészítéseként is alkalmazzák.

spa-2422421_1920.jpg

5. Thai Kismama masszázs

A thai masszázs bizonyos elemei biztonsággal alkalmazhatók kismamákon is. Azoknak akik korábban nem jártak még thai masszázsra, a harmadik trimesztertől javasolt. A száraz és az olajos masszázs bizonyos elemei is alkalmazhatóak, a kismama igényeihez igazodva. Kismamákat a földön, eleinte akár hanyatt fekvésben is, később oldalt fekvésben valamint ülve masszírozzuk. Kismamáknál a reflexzóna területeket (tenyér, talp) nem masszírozzuk. Számos, a várandóssággal járó kellemetlen tünet enyhítésében segít ez a masszázs, melyet még a babák is élveznek odabent.

pexels-photo-952597.jpeg

6. Thai bébi- és gyermekmasszázs

Már újszülött kortól végezhető. Segíti az egész fejlődés folyamatát, minden szervre jótékony hatású. Koraszülött babák esetén is alkalmazható. Számos panaszt is enyhít, mint például a székrekedés, haspuffadás, allergia. Segíti a mozgásfejlődést. Célszerű ezt a masszázst az anyukáknak, apukáknak megtanulni, hogy pozitív élettani hatásain túl az érzelmi hatásai is érvényesülhessenek ennek a csodálatos masszázsnak. Erősíti a szülő-gyermek közti kötődést, kommunikációt. Akár mindennapos rutinunk részévé tehetjük. Az érintést nem lehet túladagolni. :) Különlegessége ennek a masszázsnak, hogy ruhában is végezhető, így bárhol, bármikor tudjuk alkalmazni. 

baby-729365_1920.jpg