Az érintés fontossága

A masszázs egy ősi természetes gyógymód, melynek számos típusa létezik a világon, minden kultúrában fellelhető valamely formája. Az anyák ösztönösen is megérintik, simogatják, babusgatják kisbabájukat. Ez a csecsemők egészséges testi-lelki fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Nem csak a gyermek emocionális fejlődésére van óriási hatással a szülői érintés, hanem még az agyukban lezajló érési folyamatokat is erőteljesen befolyásolja a fizikai kontaktus gyakorisága. Bőrünk a legnagyobb érzékszervünk. A bőr érzékelőképessége a test egyik legkorábban kifejlődő funkciója, már a nyolchetesnél fiatalabb embrióknál is észlelték a tapintóérzéket, mikor még a többi érzékszervük ki sem fejlődött. 

 

pexels-photo-265996.jpeg

Viszonyunkat az érintéshez kora gyermekkori élményeink határozzák meg- az, ahogy édesanyánk érintett meg minket. Amikor egy gyermek megtapasztalja a szeretetteljes érintést, megtanulja, hogyan kötődjön egészségesen másokhoz. Azok, akiket csecsemőként sokat simogattak, masszíroztak, ölben fogtak, hordoztak, akik jelzéseire odafigyeltek és megfelelően reagáltak, akikről gyengéden gondoskodtak, azok egészségesebb kapcsolatot tudnak kialakítani embertársaikkal a későbbiekben. Nem esik nehezükre közel kerülni másokhoz és bizalmi kapcsolatot kialakítaniuk. Kutatások támasztják alá, hogy azok a felnőttek akik viszont gyerekként nem részesültek elég szeretetteljes érintésben, hajlamosabbak az erőszakra. Ilyenformán a masszázsnak társadalmi hatási is számottevőek.

A szeretetteljes érintés szükséglete nem csak gyermekkorban fontos, végigkíséri egész életünket. Mindegyik masszázs típus a szervezet testi és lelki vonatkozásában is jótékony hatású. Számos országban máig ez az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a betegségek megelőzésére és gyógyítására. A masszázs ellazítja az izmokat, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, hatással van a hormonjaink termelődésére, a belső szerveink, anyagcserénk és emésztőrendszerünk működésére. Ezen túl idegrendszerünkre is jótékony hatású, a masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert és ezáltal ellensúlyozza a testünk stresszre adott válaszreakcióit. Ez napjaink rohanó világában nem lebecsülendő, mikor folyamatos stresszhatásoknak vagyunk kitéve, amely akár komoly betegségek okozója is lehet ha nem szánunk időt a pihenésre, relaxációra, feltöltődésre.

hurry-2119711_1920.jpg

Kutatások bizonyítják, hogy a sokat simogatott, masszírozott, ölelgetett betegek hamarabb gyógyultak meg. A masszázs az izom és ízületi problémákon túl olyan esetekben is segíthet, amikre talán nem is gondolnánk, mint pl. a cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, endometriózis és még sorolhatnám.

Nem mellesleg a masszázs során bőrünk több millió érzősejtjén keresztül az ingerek az idegpályák segítségével eljutnak az agyba, mely aztán jó érzést, boldogságot okozó hormonok (oxitocin és endorfin) termelődését írja elő.

 

treatment-1327811_1920.jpg